עב"ל
בית דין ארצי לעבודה
|
10183-01-11
14/06/2012
|
בפני השופט:
1. יגאל פליטמן 2. ורדה וירט-ליבנה 3. אילן סופר
|
- נגד - |
התובע:
דלאל גאנם עו"ד מרדכי עמוס
|
הנתבע:
המוסד לביטוח לאומי עו"ד שרי דמרי
|
פסק-דין |
השופט אילן סופר
1.
האם אסירה, זכאית לקבל קצבת נכות מעבודה, בגין תאונת עבודה, שארעה במהלך תקופת המאסר, והוכרה כפגיעה בעבודה? זו השאלה העומדת להכרעתנו בתיק זה.
2. לפנינו ערעור על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב מיום 27.11.10 (הנשיאה השופטת עליה פוגל; ב"ל 1829/09) אשר דחה את תביעת המערערת לקצבת נכות מעבודה במהלך תקופת ריצוי עונש מאסר. עוד מבקשת המערערת לערער על החלטת הרשמת שלי וולך מיום 14.6.09 שלא נעתרה לבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה, ולהורות על ביטול פסק הדין בתיק מטעם זה.
רקע עובדתי
3. המערערת היא אסירה המרצה עונש מאסר עולם בכלא נווה תרצה. עונשה של המערערת נקצב לתקופה של 30 שנות מאסר מיום 10.7.97. באם ינוכה שליש מתקופת מאסרה של המערערת, היא צפויה להשתחרר ב - 10.7.17.
במסגרת תקופת המאסר, הועסקה המערערת בשכר על ידי חברת דורעם בע"מ, אשר בהתאם להסכם בינה לבין שירות בתי הסוהר מחזיקה מפעל בתחום בית הסוהר בו מועסקות אסירות. שכרה החודשי של המערערת עמד על 3,000 ש"ח, ושימש אותה לצרכיה האישיים, בהם רכישת מצרכים, נסיעות לחופשות ובילוי בחופשות.
4. ביום 6.9.06, עת עבדה המערערת עם מכונת גיליוטינה לחיתוך מוצרי פלסטיק, נקטעו ארבע מאצבעות ידה הימנית. אירוע זה הוכר ע"י המוסד (להלן:
"המוסד") כ"תאונת עבודה" על פי סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) תשנ"ה-1995 (להלן: "
החוק"). למערערת נקבעה נכות צמיתה בשיעור 47%. יחד עם זאת, המוסד הודיע למערערת כי לא תהא זכאית לתשלום דמי פגיעה וקצבת נכות כל זמן שהיא נמצאת במאסר, לאור הוראות סעיף 325 לחוק.
התשתית הנורמטיבית
5. פרק ה' לחוק קובע בסימן ד בסעיף 96 כי :
"
הנמצא במאסר על פי פסק דין של בית משפט שדן אותו למאסר של שלושה חודשים או יותר, לא תשולם לו כל גמלה בעד הזמן שהוא במאסר."
6. המערערת טענה, כי אין להחיל על עניינה את ההוראה הכללית שבסעיף 325 השוללת זכאות אסיר לגמלה מכוח החוק, שכן ישנן הוראות חוק ספציפיות בסעיפים 75(6) וסעיף 96 לחוק המתייחסות לזכויותיו של אסיר כתוצאה מפגיעה בעבודה, להבדיל מכל גמלה אחרת המשולמת מכוח החוק.
המערערת סמכה טענתה על כך שבסימן א' לפרק ה' העוסק בביטוח נפגעי עבודה, נמצא סעיף 75 המגדיר מי המבוטחים בביטוח נכות מעבודה, כך:
"
(א) אלה המבוטחים לפי פרק זה:
...
(6) אסיר או עציר העובד בעבודה שאינה מן השירותים שנקבעו בתקנות כשירותים רגילים של בית סוהר או של מקום מעצר;"
המערערת טענה עוד, כי האמור בסעיף 96 לפיו לאסיר לא ישולמו דמי פגיעה,
ניתן ללמוד כי היא זכאית לתשלום גימלת נכות מעבודה במקום בו נשללה ממנה מפורשות רק הזכות לדמי פגיעה